Какви са възможните проблеми около студентските бригади в Америка и Англия

бригада в USA

На пръв поглед възможността да заминете на бригада в САЩ или Англия  още като студенти, за да натрупате опит, познания и стартов капитал за бъдещето, изглежда като приказка. Но всеки приказен герой минава през множество перипетии, преди да достигне целта си.

Мечтите са красиво нещо, но ви съветвам да не тръгвате, натоварени с илюзии. Прагматичният подход към едно такова приключение ще ви бъде много по-полезен от полета на фантазията и неизбежния сблъсък с реалността впоследствие.

Ползите са неизмеримо повече от опасностите. Затова си струва просто да се подготвите за неприятните моменти, не да се отказвате.

Добрата подготовка започва още в мига, когато вземете решение да се включите в програма за студентски бригади. Ако смятате да работите в САЩ, първо проучете кои агенции са регистрирани в Държавния департамент. Само те имат право да организират работно пътуване на студенти. Преди да отидете на интервю, проучете внимателно всичко –  от изискванията до възможностите. Имайте предвид, че от тази година Държавният департамент на САЩ промени програмата за студентски бригади заради честите оплаквания от експлоатация и трафик на хора. Студентите вече не могат да бъдат наемани на работа в някои браншове – сред тях са строителството, земеделието и промишлеността, както и в стриптийз клубове и сексмагазини. За да се намали трафикът на хора и да се избегнат пипалата на твърде мощната вече руска мафия, ще има ограничения при наемането за портиерски услуги, домакинска работа и в модни агенции.

Най-добре е да имате предварително одобрена от американския спонсор оферта за работа. Може би това ще стане следващото задължително изискване, за да се гарантира, че едно работно място ще бъде изначално предназначено за един студент. Все още има ситуации, при които се оказва, че за 5 работни места пристигат с напълно готови документи поне 50 души.

Поддържайте непрекъсната връзка със спонсора си, докато сте на бригада в USA. Той е гарант, че всичко с вас е наред. Можете да подхванете и втора работа, докато сте там, но това също е част от нещата, които трябва да одобри спонсорът ви. Впишете денонощния номер за сигнали към Държавния департамент сред бързите обаждания на телефона си – така се застраховате срещу риска да попаднете сам в ситуация, от която трудно можете да се измъкнете.

Преценете съотношението разходи – заплащане. В много случаи работодателите удържат такси, които може да „изядат” цялата ви печалба, особено ако сезонната работа, за която са ви наели, е в слаб за бранша период. Връщането на платени данъци и такси става след представяне на документи за работата ви в студентските бригади, затова пазете внимателно цялата документация.

Не носете много пари в брой, но гледайте винаги да имате достъп до парични средства чрез кредитната си карта – има извънредни ситуации, които не можете да предвидите.

Бригадите в Англия обикновено са в селското стопанство. Това означава, че ще сте отдалечени от големи населени места и ще бъдете настанени на квартира при работодателя. Бъдете готови с всичко необходимо за нормално пребиваване още при тръгването си от България, носете си дори спално бельо – условията не винаги са изрядни.

Невъзможно е в един кратък материал да бъдат изброени всички възможни проблеми, които ви очакват в това голямо приключение – студентската бригада. Затова се надяваме да ни разкажете вашите лични истории, така ще помогнете на тези, които ще тръгнат на бригада в САЩ или Англия след вас.

Comments are closed.