CV за работа в Чужбина

Как да подготвя CV при работа в чужбина

Сред често задаваните въпроси за много заминаващи за Чужбина в „ровене“ за работа:
„Как да подготвя
Каква професия ми е нужна, за да работя в Чужбина,
CV за чужбина?”.

Ето и някои съвети, които не са далеч по-различни от условията в Родината ни, но се иска още малко повече точност и най-вече познания по чужд език.

 1. Не пращайте 10 страници CV, заето само с автобиографията – еднакво голяма грешка е изпращането на CV в няколко страници информация, както и ограничена такава.
 2. Място за снимката в CV за работа – снимката не бива да е в цял ръст и винаги се разполага най-горе в страницата. По европейските стандарти в горен ляв ъгъл.
 3. Колко важна е визията – всяко CV, трябва да е добре визуално оформено.
  То трябва да привлича вниманието, да улеснява, този, който го чете и да дава видима информация.
  Съдържанието на автобиографията, трябва да е насочено към позицията, по която се кандидатства.
  Винаги трябва да се спазват шрифтове и цветове по документа.
  Всякакви правописни и пунктуационни детайли трябва да са съобразени.
  За подаване на CV за работа в чуждестранна фирма, в изискванията, а дори и без такива трябва да е известно, че езика е английски.
 4. Има ли правила и какви са те – има етикет, които на всякъде трябва да се спазва, независимо дали кандидатстваме за работа в България или в чужбина.
  Не са позволени закъснявания на кандидатстването за работа, недобър външен вид. Според длъжността, за която се кандидатства се избира и подходящо облекло, което често се нарича “dress code”.
 5. Каква е нагласата на кандидата за работа – добре е всеки кандидат за работа, независимо от длъжността, за която се „бори“ да не отива на интервю с нагласата, че я явява на изпит.
  Адекватното поведение пред бъдещия работодател, както и компетенцията му по зададените въпроси и непрекаляване с уменията е от значение.
  Наред с това, всеки работодател, обръща голямо внимание не само на образованието и квалификациите, но и на личностното поведение, възможността да работи в екип и дори натрупания до момента стаж.

Уви, за различните фирми предлагащи работа в чужбина може много да се говори, в зависимост от държавата, за която конкретно става въпрос, както и за мястото, за което се кандидатства.
Често се оказва, че при намиране на работа извън страната, дори за най-нископлатената такава и без налагаща се нужда, от каквато и да е квалификация, работодателя има твърде много изисквания.

One Comment

 1. Ако кандидатите за работа още в самото начало на интервюто започнат да задават въпроси за заплащането в нашата фирма и за системата за босуси и комисионни, то отново това е тревожен сигнал за мен. Аз разбирам, че тези хора нямат интерес към продукта, а как очаквам да го продават успешно без ентусиазъм за продукта и добро познание за ползите от него?

Comments are closed