Работа в България или чужбина

Къде да Работим в България или в Чужбина

Въпреки, че вече над 10 години, ежедневно от страната ни, на работа в Чужбина заминават десетки и стотици българи, тази тема и днес вълнува много хора.
Оказва се, че интересът не е отслабнал нито се е загубил и това е напълно разбираемо.

Кой ли би живял на място, където се чувства ограничен, потиснат или неоценен.
Не са редки и случаите, в които единственото решение за бягство от някакъв проблем е намирането на работа в Чужбина, но като водеща предпоставка си остава самата тя – нуждата от работа, а на кого не е известно, че работата доставя не само финансовата независимост, но и самочувствие, прогрес и перспектива.

Когато обаче тя липсва всичко остава като един „мираж“, за който всеки бленува.

Днес в 2014 г. както за българите, така и за северните ни съседи, румънците, бариерата е махната и вече спокойно може да се търси работа в страните от ЕС.
Най-интересното е, че докато страните от ЕС се притесняват от факта, че стотици хиляди eмигранти ще настъпят на тяхна територия,
то у нас управляващите не са така уплашени от възможността, която се отваря пред съгражданите им.

Защо с всеки изминал ден, все повече българи напускат родината си?!

Друг е въпросът дали Емиграцията е решение на всичките ни проблеми?!
И докато се избягва разяснение на този въпрос от страна на управата в страната, то страната ни с всеки изминал ден намалява своя ръст в населението и възможността да реализира човешкият ресурс именно на територията си

.

Сред основните проблеми, които застрашават страната ни са въпросите свързани с това, от къде ще се вземат средства след години за покриване на социалните въпроси – изплащане на пенсии, помощи, за образование и т.н.
Намаляването на генетичното богатство в страната ни, може би е най-сериозният проблем.

И при всичко останало, напълно оправдани остават постъпките на съгражданите, които избират нелекия път да работят, живеят, да се реализират и да създават семействата си извън пределите на България.

Разбира се на въпроса: „Работа в България или Чужбина“ ще има много и разностранни отговори, но не бива да се прехвърля вината към хората опитващи се да се борят и да се справят сами със създалата се ситуация.
Реализацията на човек е най-важна и личностното щастие, а когато те са осъществени, едва ли има кой да ни съди за постъпките.

В случай, че и в Родината ни, бъдат създадени условия за намаляване на безработицата, право на реализация, независимо от възрастта на кандидатите, по-добро заплащане и повече социални придобивки, то може би повечето млади хора биха останали в страната.

Емиграцията може и да не е решение за страната ни, но определено е решение за всеки амбициозен, млад и уверен в желанията си българин, който иска да търси нещо по-добро за бъдещето си.
Та макар то да е извън предела на България.

Comments are closed.